Titeren

Bij onze kliniek vaccineren we op maat. Dit betekent dat uw kat met ons vaccinatieschema een goede bescherming heeft voor de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt.

Voor de niesziekte moet uw kat jaarlijks gevaccineerd worden.

Voor de kattenziekte wordt uw kat om de drie jaar gevaccineerd. Nu is uit onderzoek gebleken dat niet elke kat na drie jaar al onvoldoende antistoffen heeft tegen deze ziekte en misschien zelfs maar een keer in de vier of vijf jaar een vaccinatie tegen deze ziekte nodig heeft. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties niet goed zijn aangeslagen, waardoor katten alsnog gevaccineerd moeten worden.

Om te controleren of een vaccinatie nodig is tegen kattenziekte, werd VacciCheck ontwikkeld. Dit is een bloedtest die aangeeft of uw kat nog voldoende antilichamen heeft (titeren), en dus goed beschermd is tegen deze ziekte. Op deze manier kunnen we eventueel een vaccinatie overslaan en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten.

Titeren is zinvol:

  • Wanneer u zo min mogelijk wilt vaccineren en toch wilt zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van uw kat
  • Katten die overgevoelig zijn voor de vaccinatie
  • Bij (chronisch) zieke katten
  • Katten waarbij de voorgeschiedenis van vaccinaties onbekend is
  • Bij het vaccineren van kittens
  • Katten die heel oud zijn

Hoe gaat het titeren in zijn werk?

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole en de niesziekte vaccinatie is er de mogelijkheid om bloed af te nemen voor het titeren.

De test wordt meerdere malen per week uitgevoerd. De uitslag van de VacciCheck zal telefonisch met u worden besproken. Is de bescherming nog voldoende, dan hoeft u pas het jaar erop terug te komen met uw kat. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.

Kosten van het titeren:

De kosten van het titeren (VacciCheck) zijn inclusief bloedafname, maar exclusief de jaarlijkse vaccinatie tegen de niesziekte.

Wanneer de bescherming na het uitvoeren van de VacciCheck onvoldoende blijkt te zijn, is de benodigde vaccinatie gratis!Dit geldt alleen  wanneer de VacciCheck uitgevoerd wordt samen met de jaarlijkse gezondheidscontrole en de niesziekte vaccinatie (kat).