Vaccinatie

Wanneer is de eerste vaccinatie nodig en wanneer de herhalingsvaccinatie? Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt af van verschillende factoren:

  • Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge honden voor, andere bij honden van elke leeftijd.
  • Jonge dieren reageren anders op vaccinaties dan oudere dieren.
  • Jonge dieren worden tot een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen (afweerstoffen) die ze binnenkrijgen via de moedermelk.
  • Er bestaan verschillen tussen ziekten. Tegen hondenziekte, parvo, leverziekte en rabiës (hondsdolheid) ontstaat een betere en langdurigere bescherming na vaccinatie dan tegen de ziekte van Weil en kennelhoest.
  • Er bestaan verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.
  • Onder bepaalde omstandigheden (pension, tentoonstelling, hondenschool en de uitlaatservice) bestaat een grotere kans op besmetting.

De mogelijkheid om te titeren (VacciCheck) zorgt ervoor dat we kunnen bepalen wanneer de juiste tijdstip is om te vaccineren. Hierdoor komt het voor dat we afwijken van de onderstaande standaard schema’s.

Vaccinatie schema puppy’s:

4 weken hondenziekte en parvo
9 weken parvo, ziekte van Weil en kennelhoest
12 weken hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en leverziekte

Vaccinatie schema volwassen honden:

1ste jaar hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, leverziekte en kennelhoest
2de jaar ziekte van Weil en kennelhoest
3de jaar ziekte van Weil en kennelhoest
4de jaar hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, leverziekte en kennelhoest
Enzovoort.

Het jaarlijkse bezoek voor de herhalingsvaccinatie wordt gebruikt voor een algehele gezondheidscontrole van uw hond. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen (bijv. gebit en hart) vroegtijdig worden opgespoord.

Honden die regelmatig in contact komen met andere honden (zoals in pensions, asielen, shows, hondenscholen, uitlaatservice en losloop plaatsen) hebben een verhoogd risico om kennelhoest te krijgen. Voor deze honden adviseren wij een vaccinatie tegen kennelhoest in de vorm van een neusenting.

Wanneer u uw hond meeneemt op vakantie naar het buitenland is het verplicht voor rabiës (hondsdolheid) te vaccineren. Een eenmalige vaccinatie bij honden ouder dan 12 weken is voldoende om een langdurige immuniteit te geven. Het is daarna voldoende, voor reizen binnen de EU, dat er elke 3 jaar gevaccineerd wordt. Een aantal landen is vrij van rabiës en wil dit ook blijven. Vandaar dat zij strenge eisen (vaccinatie gevolgd door bepaling van de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed) stellen aan de toelating van honden uit het buitenland. Andere landen stellen minder strenge eisen. Daarom is het belangrijk dat u, als u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland, tijdig bij ons informeert over de eisen. In bepaalde gevallen neemt de totale procedure minimaal een half jaar in beslag. Belangrijk is ook dat een rabiësvaccinatie door veel landen pas 21 dagen na vaccinatie als geldig wordt beschouwd.