Het vlooien en teken seizoen begint weer!

Het voorjaar is weer begonnen en de zon komt weer te voorschijn! Een mooi moment om weer fijne wandelingen te maken met de hond en ook de kat gaat weer lekker op pad. Helaas is dit ook de fijnste tijd voor de vlooien en teken. 

Een vlo legt tientallen eitjes in de vacht van uw dier. Deze vallen dan uit de vacht en komen in uw huis terecht. Uit deze eitjes komen larven. De larven verstoppen zich op donkere plekjes in uw huis zoals de ruimte onder de bank of bijvoorbeeld tussen de plinten. Na een aantal weken verandert de larve in een pop, deze kunnen wel anderhalf jaar in leven blijven.

We vinden dus alleen de volwassen vlo terug op de hond of kat, de rest speelt zich allemaal af buiten uw huisdier maar helaas wel in uw huis!

Beten van de vlo zijn niet alleen pijnlijk, maar jeuken ook enorm. Doordat de vlo bij het bloed zuigen ook wat speeksel achterlaat kan bij een overgevoelige hond of kat de beet erg jeuken en irriteren.

Vlooien zijn overigens ook de gastheer van de lintworm. Dit houdt in dat de vlo eitjes van de lintworm bij zich kan dragen. Door dat de vlooien jeuk geven zal het dier gaan bijten en zo kan hij/zij dus de lintworm binnen krijgen. Wanneer je dier dus last heeft van vlooien, is het naast het ontvlooien ook erg verstandig om hem/haar daar bij nog te ontwormen.

Teken, we kennen ze waarschijnlijk allemaal wel. De spinachtige parasieten die zowel uw huisdier als u zelf kunnen lastigvallen.

Tijdens het proces van bloed zuigen kunnen ze verschillende ziekten overbrengen. Lyme is een bekend voorbeeld, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose kunnen overgebracht worden door teken. Het is belangrijk dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezogen moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijderd is de kans dat er ziekten worden overgedragen kleiner. Om de teek te verwijderen zijn er bij ons speciale tekenpincetten te verkrijgen.

Om u dier zo goed mogelijk te beschermen tegen vlooien en teken mag u altijd vrijblijvend bij ons langs komen voor advies!