Vaccinatie

Het is verstandig om uw konijn te laten vaccineren tegen Myxomatose en VHD (Viral Haemorrhagic Disease, ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease/RHD genoemd). Wij maken gebruik van het vaccin Nobivac® Myxo-RHD Plus. Dit is een combinatie vaccin tegen myxomatose, RHD1 en RHD2 die bescherming biedt voor één jaar.

Myxomatose wordt overgebracht via stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het gevaar op besmetting is in het voorjaar en de zomer het hoogst. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.
Controleer het konijn regelmatig op vlooien en gebruik een geschikt vlooienmiddel. Denk erom dat sommige vlooienmiddelen giftig zijn voor konijnen!

VHD is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. De ziekte kan zich snel via ontlasting, besmette dieren en materialen (o.a. vers gesneden gras) verspreiden. Hygiëne is daarom erg belangrijk en ook het in quarantaine houden van nieuwe konijnen is belangrijk. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding.

U kunt uw konijn op ieder moment van het jaar laten vaccineren vanaf een leeftijd van 7 weken. Is uw konijn al eerder bij ons gevaccineerd dan ontvangt u vanzelf een herinneringskaartje.